Gk Questions



General Knowledge ( Gk ) Questions Most Useful For Competitie Exam Preparation Materials. 100 Imp Questions And Answers Gk Questions. This Questions For You Upsc, Gpsc, Ssc, Net, Tet, Tat, General Awareness. Every Exam Ask Gk Questions.

Gk Questions And Answers For Your Exam Preparation Materials.



1. Who is the 'Goddess of Gujarat' creation?
Answer: Poet Nahanalal

2. Who is the pioneer of 'DolanShely'?
Answer: Poet Nahanalal

3. What other dolashelyi is known as?
Answer: Unnatural

4. What is the first poem of early Gujarati poetry?
Answer: Bapani Piper

5. Who is the poet of poetry of 'Bapna Piper'?
Answer: Poet Nahanalal

6. Whose work is Farbesvirah?
Answer: Poet Nahanalal

7. Who is the author of the novel paralysis?
Answer: Chandakant Bakshi

8. Who is the author of the novel 'The Shore of Loneliness'?
Answer: Chandakant Bakshi

9. Who is the author of 'Kathak Katha' novel?
Answer: Chandrakant Bakshi

10. Who is the author of the novel 'Echoes Dipped'?
Answer: Chandrakant Bakshi

11. Who is the author of 'Dynasty' novel?
Answer: Chandakant Bakshi

12. In which field is the Kalpi award given for contribution?
Answer: Ghazal

13. Who is the 'Kalpi Award' given by?
Answer: INT Aditya Birla Center for Performing Arts and Research

14. Who was given the first black award?
Answer: Amrit wounded

15. Why are the Kalpi award given?
Answer: Kalpi Award is given every year since 1997.

16. Who was given the Kalpi award of the year 2018?
Answer: Rajesh Vyas

17. Who has given 'Footfall' Hazel?
Answer: Adil Mansuri

18. Who is the author of 'Sheila Majmudar' novel?
Answer: Chinu Modi

19. Who is the author of the novel 'lack of price'?
Answer: Chinu Modi

20. Who is the author of the novel 'First Rain Splash'?
Answer: Chinu Modi

21. Who has the highest density of the entire universe?
Answer: Black Hole

22. What is used to check the purity of ghee?
Answer: Nitric acid

23. Tell us the nickname of painter Bansilal Verma?
Answer: Chakor

24. Charka was the king's emperor?
Answer: Raja Kanishka

25. Which is the first planned town of Independent India?
Answer: Chandigarh

26. Who wrote 'Gagan Opening Bari' anthology?
Answer: Chandrakta Sheth

27. Who wrote 'Nanda Samavedi', a well-known essayist?
Answer: Chandrakant Seth

28. When was the Kabaddi game included in the Asian Games?
Answer: 1990

29. How many points do you need to make in the first game to win a caram?
Answer: 29

30. Who gave the collection of 'Ektaara Bhajan'?
Answer: Zverechand Meghani

31. Who is the author of the novel 'Raghangaliya'?
Answer: Zverechand Meghani

32. Who is the author of the novel 'Jai of Gujarat'?
Answer: Zverechand Meghani

33. What is the 'wise' to which literature?
Answer: Zverechand Meghani

34. Who wrote the song 'Shiva's Lullaby'?
Answer: Zverechand Meghani

35. What is the term 'golden red'?
Answer: Kabaddi

36. What is the word 'duck'?
Answer: Find out

37. What is the term 'blocking'?
Answer: Volleyball

38. What is a trophy for which sport?
Answer: Cricket

29. What is the term 'silly point'?
Answer: Cricket

40. What is the distance between the two slots in the game of senior brothers and sisters of Kokho?
Answer: 24 meters

41. What does the sound of the following versions from 20Hz say?
Answer: Infrasonic

42. What is the sound of more than 20,000Hz versions?
Answer: Ultrasonic

43. What is the hearing power of a person measured?
Answer: Audio meter

44. Who was the first to use the term cancer?
Answer: Hippocrates

45. Where is Gaurishankar lake situated?
Answer: Bhavnagar

46. ​​Where is Nazarbag?
Answer: Vadodara

47. What is the highest point of sea level of Gujarat?
Answer: Wimba

48. What is the first solar power village in India?
Answer: Khodiya

49. Phagun is the folk dance of which state?
Answer: Bihar

50. 'Macha' is the famous folk dance of which state?
Answer: Madhya Pradesh


51. Where is the rocket left in India?
Answer: Thumba

52. Where is the station to leave satellites in India?
Answer: Harakota

53. Rangoli is the folk dance of which state?
Answer: West Bengal

54. Mehndi is the folk art of which state?
Answer: Rajasthan

55. Kavadi folk dance is of which state?
Answer: Tamilnadu

56. What is the deepest port in India?
Answer: Vishakhapatnam

57. Q. Is the state in the production of spices in India?
Answer: Kerala

58. In which year did the postal system implement Pincod?
Answer: 1972

59. Yakshagana is the famous dance of which state?
Answer: Karnataka

60. What is the first multi-purpose plan of Independent India?
Answer: Damodar Valley Plan

61. Who laid the foundations of the widow marriage?
Answer: Godchandra Vidyasagar

62. Who was the person to call Mahatma Gandhi a 'half naked fakir'?
Answer: Westin Churchill

63. What was the first indigenous movement?
Answer: Bangabandh movement

64. Which independent of Gujarat is known by the epitome of 'Darbar'?
Answer: Gopaldas

65. Jasdan taluka is situated in which district?
Answer: Rajkot

66. When is 'Earth Hour' celebrated every year?
Answer: March 26

67. What is the best medicinal herb for 'worm disease'?
Answer: Vording

68. Which bird is known as 'Royal Bird' in Gujarat?
Answer: Flamingo

69. Which day is celebrated as 'National Women's Day'?
Answer: February 13

70. Who is the first woman to win the gold medal in wrestling?
Answer: Nayana Rana

71. When was Lata Mangeshkar honored with the Bharat Ratna?
Answer: 2001

72. Who is the first Indian woman to cross the Seven ocean?
Answer: Bula Chaudhary

73. Who is the first female candidate to stand for Presidential election?
Answer: Captain Lakshmi Sehgal

74. Who was the Chief Secretary of Gujarat's first woman?
Answer: Manjula Subramanya

75. Who is the first Gujarati to win the World Children's Chess Championship?
Answer: Ridhi Shah

76 Which was the first woman woman to be appointed as America's ambassador?
Answer: Gaganvishi Mehta

77. Who was the first female literary winner of Sahitya Akademi Award?
Answer: Amrita Pritam

78. Who was the first woman ambassador of India?
Answer: Vijayalakshmi sister Pandit

79. Who was the first woman member of the Lok Sabha?
Answer: Radhiji Subramanya

80. Who was the first Indian woman to head the UN
Answer: Vijayalakshmi sister Pandit

81. What is the size of the playground in volleyball?
Answer: 18 × 9

82. What is the word 'T'?
Answer: Golf

83. Who is the 'Krsna Darshan' of Kutch?
Answer: Ramsinhji Rathod

84. Who is the author of 'Sarvilak' drama?
Answer: Rasiklal Parikh

85. Who wrote the 'remedies' critique?
Answer: Pro. Vishnuprasad Trivedi

86. Who is the author of 'Nayivedya' essay?
Answer: Dollarai Mark

87. Who gave 'Anthology' anthology?
Answer: Natwarlal Pandya

88. Who gave 'Anita' anthology?
Answer: Harindra Dave

89. Who gave 'Anuyaan' anthology?
Answer: Jayant Pathak

90. Who gave the collection 'Statue'?
Answer: Anil Joshi

91. Who is the author of 'well' novel?
Answer: Ashokpuri Gauswami

92. Who is the author of the novel 'Dhagodhari Valley'?
Answer: Vinesh Anthani

93. Who is the author of the novel 'Tattmatmasi'?
Answer: Dhruv Bhatt

94. Who is the 'River of Beauty' Narmada tour?
Answer: Amritlal Wagad

95. Who wrote 'Essence of Surya' essay collection?
Answer: Ratilal 'Anil'

96. Who wrote 'short stories' short stories?
Answer: Suman Shah

97. Who is the author of 'Chhavni' novel?
Answer: Dhirendra Mehta

98. Who wrote the anthology 'Salty Flood'?
Answer: Chinu Modi

99. Who wrote 'Vitana Sud seeds' anthology?
Answer: Ramesh Parekh

100. Who is the author of 'Kalki Katha' scripture?
Answer: Swami Anand

gk questions